Bu makalede üstünde duracağımız lens 35mm ve 1.6x anamorfik sıkıştırma oranına sahip. Yani bu ne demek aslında optik olarak kamera sensörümüzün üstüne düşen görüntü yanlardan sıkıştırılmış bir şekilde yansır. Bu sıkıştırma oranı ise bu lensde 1.6x olarak ayarlanmış.
Bazı kameralarda anamorfik lensleri algıyabilmesi için ön ayarlar vardır yani 1.6x anamorfik bir görüntü diye ayarlarsanız kamera size de-squeeze edilmiş yani sıkıştırmaya açmış olarak gösterir.
Sizde bunu üstte altta siyah bantları olan normal bir görüntü gibi algılarsınız. Anamorfik lenslerin bir diğer avantajı ise mevcut focal aralığında daha geniş bir görüş açısına sahipsinizdir. Yani 35mm bir görüntüyü 35mm/1.6x = 21.8mm gibi görürsünüz.
Daha da geriye gidersek, anamorfik lensler orijinal olarak film kameralarıyla çekim yapmak için icat edilmiştir. 35mm filmin boyutları 3:2 en boy oranıdır (veya yaklaşık 36 mm x 24mm). Çoğu anamorfik lens yaklaşık 1,33x faktörlüdür, en boy oranı 3:2'den başlar ve bunu filme uygularsanız 2:1'e kadar uzanır.
SIRUI 35MM T2.9 ANAMOrfik lense dönecek olursak.
Teknik özellikler yani kitabi bilgileri şöyle ;
1.6x sıkıştırma oranı , T2.9 diyafram değeri, 90 cm min. netlik mesafesi. 117mm uzunluk ve 929g ağırlığa sahip bir lens.
Lensi kullanabileceğiniz uyumlu bayonetler ise L-Mount / E-mount / RF-Mount / Z-mount yani neredeyse tüm aynasız kameralar ile uyumlu olduğunu söyleyebiliriz.
Peki Neden SIRUI 35mm lensi seçmelisiniz gibi bir soru varsa aklınızda, öncelikle anamorfik lens dünyasına adım atmak için oldukça uygun fiyatlı bir lens olduğunu söyleyebilirim. Şunu söylemekte fayda var diğer anamorfik sinema lensleri 2-3-4 kat daha pahalı olduğunu düşünürsek uygun fiyatlı bir lens kapsamına girdiğini söyleyebiliriz.
SIRUI 35mm ‘nin eş değer odak uzaklığının yaklaşık 22mm olduğundan bahsetmiştik.
Ayrıca 2.85:1 oranında sinematik bir oran alıyorsunuz.
Aslında 35mm 1.6x sıkıştırma oranı ile geniş açı denebilecek bir görüş açısına sahip olduğunu için iç mekanlarda kullanıma uygun tabi şahsi fikrim T2.9 ‘un belki ışık için bir miktar yetersiz kalabilir.
Lens ile çekim yaptıktan sonra eğer kameranız anamorfik olarak kaydetmiyorsa yaniçekim sonuçları sıkıştırılmış olarak elinizdeyse.
Davinci resolve üzerinde şu ayarlar ile 1.6x de-sequeeze edilmiş hali üzerinde çalışabilirsiniz.
Lens ile her anamorfik lens de ışık kaynakları mavi lens parlamaları elde edebilirsiniz.
Ayrıca yine anamorfik etkisi ile sıkıştırılmış oval arka plan bokehleri elde edebilirsiniz.
SIRUI Venus lens serisinde gövde de kullandığı focus ve diyafram dişlileri serinin diğer lensleri ile aynı konumda bulundukları için sette çalışırken lens değişiminde follow focus için pozisyon ayarlaması yapmanıza gerek kalmıyor.
Farklı filtreler ile kullanım için filtre çapı 82mm olarak üretilmiş.
Lensin gövde kalitesi gerçekten sağlam ve elinize aldığınızda metal yapısı ve ağırlığı ile pro bir ekipman kullanıyormuşçasına bir his veriyor.
Gövde altında ise farklı montaj seçenekleri için ¼ inç bir montaj deliği mevcut.
Comments