top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıYücel Özel

SIRUI JUPITER 28-85 T3.2 CINE Standart Zoom





Öncelikle bu tipte gövde yapısı ve optik tasarım olarak daha yüksek kaliteli ve büyük olan lenslerin sinema kameraları için tasarlandığını belirtmem gerek. Şuan benim elimdeki objektif PL mount ve ben bunu Canon R5C kamerada sirui kendi dönüştürücü bir adaptörünü kullanarak takabildim.


Temelde bu serideki yani jupiter lensler PL ve EF mount olarak üretilmiş. Dönüştürücü adaptörler ile RF ve E-mount kameralar ile de kullanabiliyorsunuz.






Lensin Optik yapısı 18 Grupta 22 Elementten oluşuyor.


Bu segmentteki lenslerden genellikle beklenildiği üzere parfocal optik yapıda bir standart zoom lens olduğunu söyleyebilirim. Parfocal farklı odaklarda yaptığınız netliğin bozulmaması şeklinde ifade edebiliriz.





Optik yapıdan bahsetmişken netlik değişiminde yaşanan bir problem olan breathing yani soluma problemi bu lenste göz ardı edilebilecek yani yok denecek kadar az.



Kullanımım sırasında gerila kullanımlar için ağırlığından ve yapısından dolayı çok zorlanmış olsamda. Bunun belirgin bir şekilde imaj kalitesine yansıdığını ve sebepsiz bir ağırlık olmadığını anlıyorsunuz.Aynı zamanda gövde kalitesinin çok üst seviyede olduğunuda belirtmem gerek.

Zaten bu tipte lensler ile çalışacağınız zaman kamera asistanı yada asistanları gerektirir diye düşünüyorum. Yani set ortamında kullanılabilecek bir Lens.



İmaj kalitesine tekrar geri dönecek olursam vintage ve doğal görünüme sahip doğal detay geçişleri ve arka plan bulanıklığı ile oldukça etkileyici olduğunu söyleyebilirim. Videonun ilerleyen sürelerinde zaten örnek videolarda izleyip karar verebilirsiniz.




Lensin T-Stop değeri T3.2 ile T22 arasında değişiyor.11 adet diyafram bıçağına sahip.Odak değişiminde T değeri sabit kalıyor ve yumuşak geçişli diyafram halkası ile ara diyafram değerlerine de pürüzsüz geçiş yapabiliyorsunuz. Lensin minimum netlik mesafesi 70cm.



Focus halkası yumuşak bir hissiyata sahip ve rotasyon açısı 259 derece olarak tasarlanmış böylece iki netlik odağı arasında soft geçişler yakalayabiliyorsunuz.

Yine zoom halkasıda oldukça yumuşak focal aralığı okuyabilmeniz için geniş bir pencerede

zoom değerlerini okuyabiliyorsunuz.



Filtre çapı 110mm çok büyük ihtimalle kullanılacak olan setup’ta matte box ile kulanılır çünkü çok rastlanılan bir filtre çapı değil.





Gövde ağırlığı ise 2.5kg baştada belirttiğim gibi gerilla kullanıma çok uygun olmasada bu standartta cinema zoom lensler için heralde normal sayılabilir.


Lensle kaydettiğim örnek görsellere bir göz atalım isterseniz.







20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page