top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıYücel Özel

Panasonic S1H bir video canavarı mı?

Güncelleme tarihi: 22 Eki 2020




Herkese merhaba ben Yücel bu yazıda , Panasonic S1H’ı incelemeye çalışacağım.


Cihaza Endurolife youtube kanalını işleten Hüseyin Öz sayesinde erişebildim. Kendisi ile Sea to Sky 2020 hard enduro yarışları için video içerikler üretmek için çalıştık ve bu cihazı alıp kullanıp test edebileceğimi belirtti. Kendisine çok teşekkür ederim.


Kamera panasonic’in full frame kameralarının ilk serisi olan S1 serisinin video için geliştirilmiş olan modeli S1H.

Aslnda cihazın çok kalabalık bir teknik spesifikasyonu var burada hepsini tek tek belirtmek zaman alıcı ve sıkıcı olacağını düşünüyorum. Temel ve belirgin özelliklerinden bahsederek devam edelim.


Cihazı zaten 2-3 gün kadar kullanabildim.Üzerinde Panasonic’in üst seviye lenslerinden bu makine serisine özel üretilmiş olan S Pro 24-70 f2.8 lensi ile kullandım.


Makinenin temel özelliklerine gelecek olursak.

  • 35.6mmx23.8mm 24Megapixel FullFrame CMOS sensor barındırıyor.

  • Lens bayonet tipi L-mount

  • UHS-I /UHS-II / UHS-III SDHC/SDXC tipi medyaya yazabiliyor veDual card slotu bulunuyor.

  • V-log ile 14 stop Latitude değerine sahip

  • 6K (5952x3968) 3:2 / 5.9K (5888x3312) / 4KDCI ve UHD ‘de 60fps’ye kadar çıkabiliyor.

  • FHD’de 180fps ‘e kadar çıkabiliyor.

  • Hem tilt hemde dönebilir flip-out ekrana sahip

  • Dual Native ISO 640 ve 4000 arasında çalışabiliyor.

  • Tüm çekim formatlarında 30dk çekim sınırlaması bulunmuyor.

  • 5 eksenli sensorden titreşim engelleme özelliği bulunuyor.


Ana hatları ile kameranın özellikleri böyle. Detayına makine ile çok uzun zaman geçiremediğim için çok giremiyorum. Fakat net olarak belirtmem gerekirki video özellikleri ve stabil ve hızlı çalışması ile piyasadaki bir çok kameranın arasında sağlam bir yeri olacağını düşünüyorum.


Ayrıca şunuda belirtmekte fayda makinenin gövdesinde piyasada SLR form faktöründe olan bir çok kamerada bulunmayan aktif fan soğutma sistemi ile , ben istediğin kadar çalışır kendimide soğutabilirim diyor adeta.


Video kayıt tuşu için makine gövdesinin ön soluna konumlanmış ve grip kısmının üstünde 2 adet düğme bulunuyor.


Ayrıca eski DSLR makinelerden alıştığımız aydınlatmalı 1.8inch boyutunda büyük bir LCD ekranda mevcut.


Ana LCD ekran 2.3milyon noktalı 3.2 inç büyüklüğünde ve hem tilt özellikli hemde açılır dönebilir dokunmatik özellikli bir ekran.


Elektronik bakaç ise dünyanın en yüksek çözünürlüğüne sahip 5.7milyon pixel çözünürlüğünde 10.000:1 kontrsat oranı ve 0.005 gecikme ile oldukça üst düzey bir view finder olduğunu söyleyebilriz.


Kameranın otomatik netlik özelliklerine bakacak olursak.


  • Otomatik Algılama (Yüz, Göz, Vücut, Hayvan)

  • Takip / 225 Alanlı

  • Bölge (Dikey / Yatay) / Bölge (Kare) / Bölge (Oval) / 1 Alan + / 1 Alan / Nokta Tespiti / Özel 1, 2, 3

  • (Tam alan dokunuşu mevcuttur) (Ölçeklenebilir AF çerçeve boyutu ve esnek AF konumu)


Sezgisel olarak zaman zaman netlikte kararsız kaldığını hissettiğim zorlandığım birkaç plan oldu. Ama genel olarak başarılı olduğunu söyleyebilirim.



7.4-V 3.050mAh yüksek kapasiteli pil, tüm kayıt modlarında yaklaşık 2 saatlik kesintisiz kayıt sürelerine ulaşabiliyor. Pil, birlikte verilen USB3.1 Type-C kablosu kullanılarak USB PD (USB Güç Dağıtımı) aracılığıyla hızlı bir şekilde şarj edilebilir. Pil şarj cihazı ayrıca USB PD ile uyumludur ve yaklaşık iki saat içinde hızlı güç şarjı sağlar. Kamera, bu adaptör ile şarj edilirken kullanılabiliyor.



Bağlantı özellikleri ise, 2.5mm remote , 3.5mm mic. girişi ve kulaklık çıkışı , type-c bağlantısı ve büyük boy HDMI çıkışı buşunuyor. Type-c bağlantısı ile hızlı dosya aktarımı ve pil şarjı ve şarjda iken kamerayı kullanabilme özelliğine de sahip oluyorsunuz.


Özellikle artık üst seviye kamerlarda görmeye alıştığımız 4.2.2 ve 10bit gibi video sıkıştırma formatları video özelliklerini üst seviyelere taşımış diyebiliriz.


Kameranın yüksek isodaki başarısıda sony A7SII ve SIII ‘ü pek aratmayacağa benziyor.Düşük ışıktaki performansını ben oldukça yeterli buldum.


4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page