Video çekimleri yaparken kaydettiğimiz görüntülerde mümkün olduğunca fazla bilgi yakalamaya çalışırız böylece onları işlerken gerçekçi görüntüler yansıtabilelim.
Fakat kamera sensörleri gözümüzle gördüğümüz kadar detaylı görüntüleri kayıpsız kaydetmekte zorlanabiliyor.
Gözlerimiz kamera harici bir manzaraya baktığı zaman bulutlardaki en parlak bölgelerinin yada çalılardaki gölgelerin en karanlık bölgelerindeki detayları tek seferde görebiliyorken , kameralar için bu ayrıntıları görebilmek için farklı teknikler geliştirilmesi gerekiyor.
Fotoğraf için bunu raw dosyalar ile mümkün olan datanın en detaylı halini yakalayabiliyorken . Video dosyaları içinde ham kayıt yapabiliyoruz. Fakat her zaman raw video kaydetmek, saklamak ve işlemek pratik ve arzu edilen birşey değil.
Dolayısıyla bu noktada log resim profilleri yardımımıza koşuyor ve depolama ve işlemedeki iş akış hızından ödün vermeden detayları korumamıza yarıyor.
Tam bu noktada V Log nedir sorusuna geldiğimizde ise V log yalnızca bir fotoğraf stilidir ve ancak düz bir contrast ve düşük renk yoğunluğuna sahip bir görüntü üretmek için tasarlanmış bir renk stilidir.
Panasonic micro 4/3 sensorlü kameralarında V-log L tam kare sensörlü kmaeralarında ise V-log resim stilini kullanır. V-Log L deki L luminance yani parlaklığı ifade eder. Her ikisininda amacı dinamik aralığı genişletmektir diyebiliriz.
Bit derinliğinin etkisi nedir diye soracak olursanız.
Tüm resim stilleri renk kontrast ve dinamik aralık özellikleri olarak farklılılar gösterir. 8 bit kaydedeceğiniz bir videoda V-log yada V-log L resim stilinde kaydetmek diğer fotoğraf stillerine göre ciddi bir avantaj sağlar.Çünkü 8 bit videonun dinamik aralık avantajları sınırlıdır. V-log bunu en yüksek seviyeye çıkaracağı için vurgu ve gölge detaylarının kontrolü için daha esnek bir alanınız olacaktır.
8 bit ve 10 bit V log arasındaki temel fark ise her bir renk kanalı için kaydedilen bilgi miktarı ile ölçülür.8 bit bir videoda her bir renk kanalı için 256 farklı ton elde edebiliyorken 10bit de bu 1024 farklı renk tonuna çıkar buda bize ciddi bir avantaj sağlar.
8 bit bir videoyu V-log olarak kaydettiğinizde düşük kontrastlı planlarda gölge alanları zorladığımızda banding yani doku yırtılmaları görülebilir. O sebeple 8 bit kaydediyorsak standart resim profilleri ile kaydetmek ve bu tarz planlarda Naturel resim stilini kullanmak daha iyi bir fikir olabilir.
8 bitlik bir video kaydetmek normal bir JPG dosyası kaydetmek gibidir her ikiside 8 bit dir fakat Lumix G serisi kameralarda raw fotoğraflar 12 bit S serisi kameralarda ise 14 bitdir.Bu nedenle 10 bit raw video kaydemtek bize hiçbir zaman raw fotoğraf esnekliği vermeyecektir.O yüzden tam bu noktada V-log ve V-log L yardımımıza koşar.
Comentários