top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıYücel Özel

Black Magic Pocket 6K Pro 'da ne gibi yenilikler var?


Black Magic Pocket serisinin 3.nesli olan Black Magic Pocket 6K versiyonunun üzerine 6KPro önemli iyileştirmelerle geldi.



En belirgin iyileştirmelerden bahsedecek olursak. batarya ömrü önceki nesle göre daha iyileştirilmiş , dokunmatik ekranı tilt özellikli ve daha parlak ,opsiyonel olarak takabileceğiniz OLED elektronik bakaç ,dahili 3 adet ND filtre ,2 adet mini XLR girişi ve arttırılmış gövde kalitesi diyebiliriz.


Bununla birlikte bir önceki nesile yani 6K ‘ya sahip olanların yeni eklenen özelliklere ulaşmak için geçerli sebepleri yoksa geöiş yapmak çok mantıklı olmayacaktır.


Fakat ilk kez profeyonel video kamerası olarak tercih edecekler için 6KPro yüksek imaj kalitesi ve görece kullanıcı dostu olması özellikleri en ulaşılabilir kamera konumunda.



Güncel aynasız gövdelerde bulunan sensorden titreşim engelleyici ve sürekli oto fokus özelliği maalesef yok. Cinema kamera ürün gamında genellikle bu özelliklerin çok aranmadığını da belirtmek lazım.



Tasarım ve Ergonomi


Black Magic Pocket ibaresi aslında bir cep kamerası algısı uyandırsada hiç bir kıyafetinizin cebine sığmayacak kadar büyük ve yaklaşık 1.2kg bir kameradan bahsediyoruz.


Buradaki pocket ifadesi cinema kameralar arasında en ufak gövdeye sahip olabilme özelliğini vurgulamak istemişler.


Tüm bunların haricinde aynı gövde içinde full hd hdr özellikli dokunmatik ve dönebilir ekran dahili çift mikrofon barındıran ve yine gövde içersinde bulunan ND filtresi profesyonel ve sinematik çekimler için tüm ihtiyacınızı sağlayabilecek seviyede.Ayrıca sony np-f570 standardına geçen batarya sistemi ile 1 saat kesintisiz kayıt imkanı sağlayabiliyor.



Makineyi ilk elinize aldığınızda sağ elinizin kavraması için yeterli büyüklükte bir grip kısmı ve sağ baş parmağının dayandığı bir destek ile fiziksel butonların konumlanması çok iyi ayarlanmış.


Gövde üzerinde ve altına konumlanmış 3 adet ¼ inç vida bağlantı noktası buunuyor. Bu bağlantı noktaları ile gimbal /kafes ve tripod bağlantılarını ihtiyacınıza göre yapabiliyorsunuz.




Teknik Özellikler


Black magic Pocket 6K kamerası olan ve 6K pro ya geçmelimiyim düşünenler olabilir. Bunu değerlendirirken kriteriniz imaj kalitesi olmasın çünkü 6K ve 6KPro modeli aynı sensör ve imaj kalitesine sahipler.


Dilerseniz 6K Pro ‘nun video speclerine bir göz atalım…


Görüntü girer..



Video kayıt formatları ise 9 farklı şekilde Black Magic RAW ve ProRes video kodekleri ile kartınızın kapasitesine göre seçim yaparak kaydetmenize olanak sağlıyor.


Kameranın 100 ile 25600 arasında çalışan 13 stop dinamik aralık veren ışık hassasiyetine sahip bir sensörü var.


Pro modelindeki en önemli iyileştirmelerden biri 3 adet dahili ND filtreyi baş barmak hizasındaki artı eksi tuşları ile hızlıca değiştirebiliyorsunuz. Yerleşik ND filtre nin en büyük avantajı lens önüne takılacak bir nd filtre masrafı ve zaman anlamında iş akışınıza olan katkısı kesinlikle yadsınamaz.



6K Pro’da da 6K modelinde olduğu gibi Canon EF mount bir bayonete sahip. Eğer hali hazırda bir Canon lens setine sahipseniz bu kamerada direk kullanabiliyorsunuz.




Performans


Daha büyük Blackmagic kameralarda olduğu gibi bu kamerada aslında sıradan kullanıcı için üretilmiş bir kamera değil. Bu sebeple her sinema kamerasında olduğu gibi sensorden görüntü sabitleme ve netlik takibi gibi özellikler bu kamerada bulunmuyor.

Blackmagic bu kamerayı tercih edecek olan profesyonellerin ayrıyeten bir focus pull ve titreşim engelleme için gimbal gibi çözümleri kullanacağını varsaymış.


E tabi buda kameranın üretim maliyetlerini düşürürken vurucu özelliklerininde sabit kalmasına yaramış.


Pil perfomansı yeni pil tipi NP-F570 ile 6K ‘ modeline nazaran 15dk artmış.Bu küçük bir fark gibi görünsede daha parlak ve HDR özellikli ekranı düşündüğümüzde önemli bir artış olduğunu söyleyebiliriz.

Imaj Kalitesi



6K pro modelinin bir önceki 6K modeli ile aynı sensörü kullandığından bahsetmiştik. Ayrıca aynı renk bilimi ile renk ürettiği için 6K modeli ile aynı imaj kalitesine sahip.




Black MAgic RAW sensörü istediğiniz çözünürlüğe getirerek kayıpsız kaydetmenizi sağlar.Yani bu şu anlama geliyor bu format upscale-downscale yapmaz sensorde o çözünürlüğe denk gelen çözünürlüğü birebir size verir.ProRes ise size bunu sıkıştırılmış olarak sunuyor.


Geniş format yelpazesi videographerlara post-editing tarafında LUT larla esnek çalışma biçimi sağlıyor.


Kamera ile birlikte gelen ücretsiz Davinci resolve yazılımı içersindeki hazır LUT lar kurguda işinizi kolaylaştırırken dijital sabitleme gibi yazılım desteği görüntünüzdeki titreşimleri azaltıyor.


6KPro ‘nun diğer bir avantajı ise gövde üzerindeki kapağı çıkararak opsiyonel olara satın almış olduğunuz elektronik vizörü entegre edebiliyor olmamız.



Toparlayacak olursak 6KPro , 6K nın üzerinde gelen imaj kalitesi ve gövde formu çok değişmeden gelen rafine edilmiş teknik özellikleri ile öne çıkıyor.


Hali hazırda elinde 6K modeli bulunan kullanıcılar yeni gelen özellikleri gerçekten ihtiyacı yoksa bence almamalı.


Fakat bu özelliklerde yeni bir kamera arayışı içerisinde olanların profesyonel isteklerine uzunce bir süre cevap verebilecek bir kamera olduğunu düşünüyorum.












13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page