top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıYücel Özel

Videoda LOG çekmenin Avantajları Nelerdir?




LOG video dosyaları ile ilgili bazı yanlış anlaşılmalar var. Çoğu kişi log video dosyalarını RAW video zannediyor. Oysa sıkıştırılma işlemi yine var fakat daha düz bir renk profili ile kaydediliyor.



Bununla birlikte renkler ve veriler düz bir ton eğrisi ve düşük doygunlukta kaydedilir.Buda post prodüksiyonda üzerinde çalışma gerektiren ve manipülasyon için nerdeyse RAW dosyalardakine benzer bir esneklik sağlar.


Log çekim yapmanın avantajları nelerdir?

Log dosyalar JPEG dosyaları gibi kameramızdan sıkıştırılmış olarak kaydedildiği için az yer kaplar.Log çektiğimizde renk,doygunluk ve ton eğrilerini düzleştirdiğimiz için post prodüksiyonda biraz daha ileri taşıyabiliyoruz.Buda çekimlerimizi renk düzenlemesi yaparken ve farklı kameraları eşleştirirken bize daha fazla esneklik sağlar.


Log çekimin temel avantajı ise dosya boyutumuzu artırmamasıdırGünümüzde bir çok güncel DSLR ve aynasız fotoğraf makinelerinin çoğu h.264 veya h.265 kodek ile .mov veya .mp4 dosyası şeklinde çekim yapar.Ve bu datalar sıkıştırılmış datalardır. Log çekim yaptığımız zaman yazılacak data miktarı değil bilgi türü değişiklik gösterir.


Ayrıca son kullanıcının ulaşabildiği güncel kameraların çoğu 8bit ve 4.2.0 çekim yapar yani video dosyası için daha küçük boyutlar kullanır.



Bununla beraber bazı kemaralar daha yüksek kaliteli video datası toplayabilirler. Ancak bunun için harici görüntü kayıtçıları gerekir.

Dolayısıyla Log çekimin avantajları şöyle sıralanabilir.


-Pozlama ve renk üzerinde daha fazla kontol alanı sağlaması

-Çok hızlı ve extra pahalı hafıza kartlarına ihtiyaç duymazsınız.



Harici kayıtçının avantajları ise 4.2.0 8 bit yerine 4.2.2 10bit kayıt yapabilmesi.Buda demek oluyorki 8bitlik bir görüntüde Kırmızı Yeşil ve Mavinin 256 farklı tonunu yakalayabilirken. 10bit bir dosyada bu 1024 farklı tona çıkması demek oluyor.



Harici Kayıtçı ise daha yoğun bir renk bilgisine sahip olması, daha az sıkıştırmaya sahip kodekleri ve 30 dakika sınırlamasını aşması gibi çeşitli avantajlarından bahsedebiliriz.


80 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page