top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıYücel Özel

Videoda flicker Nedir?

Güncelleme tarihi: 23 Mar 2021



Bu yazısında kaydetmiş olduğunuz videolarda ışık kaynaklarından kaynaklanan titreşim yani flicker’ın neden oluştuğu ve nasıl çözüleceğinden bahsediyor olacağız.




Öncelikle flicker’ın tam olarak ne olduğundan bahetmek gerekirse.Farklı ülkelerde farklı frekanslarla çalışan elektrik şebekeleri oluyor. Bu sebeple elektrik kaynağına bağlı görüntü ve ışık üreten cihazlarda bu farklılıktan etkileniyor.


Öncelikle ışıkların çalışma mantığını kavramak gerekirse. Doğal ışık kaynaklarının yanı sıra elektrik şebekesine bağlı ışık kaynaklarının bazıları ışığı üretirken titreşim yapar. Kameranıza yakalanan bu titreşimler elektrik kaynağına bağlı ışık fotonlarının zaman zaman eksik gelmesinden ve bu frekansın kameramızın görüntü üretirken saniyede geçen kare sayısı ile uyumsuzluk oluşur.

Bunun sonucunda da titreşim yani flickr oluşur.Bunu kaydettiğiniz videoda ışığın yada ışğın aydınlattığı alanın dalagalanması şeklinde hissediyoruz.


Flickerla karşılaştığımız durumlara gözatacak olursak.


-Florasan ve neon ampüllerin ışık kaynağı olarak kullanıldığı durumlarda kameramızın shutter hızına genellikle uyumlu ışık kaynakları olmadığı için videonuzda ışık dalgalanmaları hissedersiniz.


-Slowwmotion video veya timelapse videolarda, ışık kaynağınız profesyonel değilse her karede farklı pozlama değeri yakalayacağınız için flicker yaşanabilir.


Slowmotionda ise saniyede geçen kare sayısı arttığı için ışık yetersiz geldiği için dalgalanmalar yaşayabilirsiniz.


Gün batımı ve gün doğumu timelapse planlarında fotoğraf timelapse ile çalışıyorsanız.Flicker olmasının birkaç farklı nedeni olur.

Eğer elektronik diyaframlı bir lens ile çalışıyorsanız her fotoğrafta diyaframın açılıp kapanması azda olsa pozlamayı saptırabilir.Buda flicker’a sebep olabilir.


Bir diğer neden ise makinenizin gün batımı ve gün doğumu gibi planlarda bulb ramping denen bir özelliğe sahip olması gerekir. Bu şu demektir, gündoğar yada batarken makineniz ışığın azalması veya çoğalmasını homojen bir şekilde ayarlaması anlamına gelir.Eğer makineniz bu pozlama geçişini homojen bir şekilde yapamaz ise flicker oluşur.



Peki flicker’ı önlemek için ne gibi önlemler alabiliriz.


Kamera Ayarları



Aklımızın bir köşesinde bulundurmamız gereken kamera ayarları. Elektrik dağıtım şebekeleri ülkeden ülkeye değişiklik gösterdiği için Avrupa’da kullanacağımız video standardı 25fps/50fps/100fps gibi olacak. Ve bu ayarlarda 1/50 , 1/100 ve 1/200 gibi shutter hızlarını seçmemiz gerekecek. Eğer daha hızlı shutter speed seçecek olursa yine flicker ile karşılaşma olasılığımız artacaktır.


Yazılım eklentileri ile çözümler.


Video montaj yazılımlarında flicker önlemek için extra pluginlerden destek alarak çözebiliriz.

Yada şimdi sizde göstereceğim yöntem ile videolarınızdaki flicker etkisini azaltabilriz.


Video Editing tarafında uygulayacağımız çözümler.

Adobe Premiere’e flicker bulunan görseli timeline paneline aldıktan sonra çok basit bir kaç adımda flicker’ı ortadan kaldırabilicez.


Timeline paneline attığımız flickerlı görselin üzerinde 1 frame yada 2 frame kaymış şekilde aynı görseli üzerine atıp karıştırıyoruz ve ışığın dalgalanmasının önüne geçebiliyoruz.



Eğerki yapay ışık kaynağı ile çalışıyorsak mümkünse profesyonel video üretimi için üretilmiş ışık kaynakları ile çalışmakta fayda var çünkü bu ışık kaynakları flicker yaratmayacak şekilde üretilmiş oluyorlar.







473 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page