top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıYücel Özel

Renk Uzayı Nedir?




Renk Uzayı Nedir?



Renk Uzayı, belirli bir video standardı için renk çeşitliliği , gamma ve beyaz noktalarının sınırını tanımlar. Tüm videoların tek bir tür monitörde yayınlanması ve izlenmasi amaçlanır


Bu bir televizyon, PC veya dizüstü bilgisayar ekranı, tablet, telefon, sinema projektörü veya HDR televizyon olabilir. Video içeriğinizin nasıl kullanılacağını, üzerinde çalışmanız ve yayınlamanız için gereken video renk uzayı belirler.


Monitörünüzün renk kaibrasoynu yapılmalı ve teslim edeceğiniz video standardının renk profiline ayarlanmalıdır.


Tüm dünyada çok çekici 4K ve HDR TV ler satılıyor olsa da çoğumuz için gerçek HDR görsele ulaşmak mümkün olmuyor.Şimdilik, web, mobil ekranlar ve SDR televizyon için kullanacağınız ortak video renk uzayına bakacağız.



Ortak Video Renk Uzayları


Çoğunlukla sadece bir renk alanı ile ilgilenmeniz gerekir ve bu standart HDTV Rec 709 veya BT. 709.


sRGB


sRGB, CRT bilgisayar monitörleri, grafikleri ve baskısı için orijinal olarak oluşturulmuş bir renk uzayıdır.Rec709 ile neredeyse aynıdır.sRGB ve Rec709 temelde aynı renk gamutunu kullanır.CRT görüntüleme teknolojisine göre her ikiside doğrusal değildir


Rec 709


Rec. 709, sRGB ile neredeyse aynı gamutuna sahiptir HDTV için tanınan standart video renk uzayıdır.



Yayıncılık için siyahın 16 beyazın 235 seviyesi olan 8 bitlik renk derinliğinde bir renk uzayı tanımlıdır.Bunlar genellikle “video sevieleri” olarak bilinir.


Post prodüksiyon için yaygın olan 10 bit renk derinliğinde ise aralık seviyelerleri 0-1023 arasındadır fakat final çıkış standardı 8 bit 16-235 seviyelerinde yayınlanmak üzere işlenir.


Rec 709 video projeleri için en yaygın kullanılan renk uzayıdır.Eğer online tüketilecek bir video oluşturuyorsanız Rec 709 muhtemelen izlemek ve çalışmak için ihtiyacınız olan şeydir.Rec. 709 gamutu, birçok cihazdaki tüm yaygın ekran teknolojileri tarafından desteklenir.


DCI-P3


DCI-P3, SMPTE tarafından dijital sinema projeksiyonu için tanıtılan geniş bir gamut video renk alanıdır. Renkli sinema filminin tüm gamına çok yakın olacak şekilde tasarlanmıştır.


Genellikle bir tüketici standardı değildir ve çoğunlukla dijital tiyatro projeksiyonu için hedeflenen içerik için kullanılır. Bununla birlikte, özellikle Apple, birçok cihaz ekranında P3 rengini ve iOS10'dan beri P3 renk alanında fotoğraf ve video yakalama yeteneğini benimsedi.


Çoğu profesyonel referans monitörü tam DCI P3 gamını görüntüleyebilir.


P3 D55, P3 D61 veya P3 D65 gibi renk aralığıyla birlikte belirtilen beyaz bir noktayı sıklıkla görürsünüz. D sayısı Kelvin cinsinden verilen hedef beyaz renk sıcaklığını gösterir. D55 5500K, D61 6100K, D65 6500K ve DCI standart beyaz noktası 6300K'dır.



Rec. 2020


Rec. 2020, UHD ve HDR için renk özelliklerini tanımlar. Renk gamına gelince, tam XYZ renk alanının büyük bir yüzdesini kaplar. Standart, 10 bit veya 12 bit renk derinliğini tanımlar. Birkaç ekran teknolojisi tamamen Rec. 2020 uyumludur ancak henüz ortalama bir video içerik üreticisi için kullanışlı bir renk uzayı değildir.


Doğru Video Renk Uzayını Seçme

Herhangi bir dijital sinema kamerasında kaydedilen kaynak dosyalar en az 10-bit renk derinliğinde olur ve beklentilerin üzerinde bir renk gamı sağlar ve çoğu durumda bu beklentileri karşılar veya diğer bir deyişle Rec. 2020 de ötesindedir.

Çalışma sonrası iş akışınızda her adımda profesyonel renk yönetimi uygulama ne renk alanı önemlidir. Bu ise renklerin belirli bir dengede ve ahenk içersinde kalibre edilmesi anlamına gelir.




533 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page