Timelapse çekim yapmanın zorluklarını biraz ilgilenenler zaten bilirler. Çekim aşamasında sabırla ve hassasiyetle çalıştıktan sonra, elde ettiğimiz dataları aynı hassasiyetle işlemek gerektiğinden bahsederek konuya giriş yapalım.
RAW olarak çektiğimiz timelapse fotoğraf serisini öncelikle Adobe After effects yazılımı içinde Camera RAW sekansı olarak açmamız gerekir.
Camera Raw sekansı olarak açacağımız için Camera RAW arayüzünde RAW fotoğraf işlerken dikkat ettiğimiz ne varsa aynen uygularız.
İşleyeceğimiz örnekte manzara konulu bir motion timelapse olacak. Bu konu üzerinden önce gökyüzündeki pozlama dengesini ve mavi kontrastını abartmadan belirginleştiriyoruz.
Lensten kaynaklı hataları distorsiyon ve renk sapması gibi hataları Camera Raw arayüzünde bulunan düzeltmeler ve iyileştirmeler ile düzeltiyoruz.
Genel gölge ve vurgu detaylarını öne çıkaracak şekilde optimize ediyoruz.
Histogram yardımıyla genel parlaklık ve kontrast vede doygunluk değelerini ayarladıktan sonra camera raw sekansına OK verip After Effects içersinde bir compozisyon yada sekans açıldığını göreceksiniz. Buradan genel sekansı render ederken JPEG çıktısı olarak render alıyoruz.
Render makinenizin işlem gücüne göre uzun sürebilir yada çok uzun sürebilir. RAW timelapse işlemek genel olarak uzun süren bir işlemdir. Bilgisayarı bu aşamada meşgul etmezseniz daha hızlı bitirecektir.
JPEG’e çevirdiğimiz dosyaları ufak pozlama hataları veya diyafram bıçaklarının açılıp kapanmasından kaynaklanan flicker denen kırpşma efektlerinden temzileme için Timelapse Deflicker yazılımını kullanıyorum.
Bu yazılımın deneme versiyonu microsoft store’da bulunuyor fakat maalesef mac kullanıcıları için sadece satın alınabilir olarak App store’da bulunuyor.
Timelapse Deflicker’dan geçirdiğimiz JPEG fotoğraflar artık flicker etkisinden de temizlenmiş olarak render’a hazır. Bu arada TLDF renderlanmış olarak 4K’ya kadar video olarak da çıktı olarak verebiliyor.
Motion timelapselerde ufak titreşimler olabiliyor, bunları temizlemekve daha akıcı olmasını sağlamak içinde dijital stabilizasyondan geçirerek timelapse’imizi en mükemmel haline getirmiş oluyoruz. Elbette bu tripod ile çekimlerde rüzgardan oluşan titreşimler içinde geçerli.
Comments