top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıYücel Özel

Panasonic Lumix GH6 en gelişmiş micro 4/3 kamera!

Güncelleme tarihi: 16 Tem 2022





Lumix GH6 Panasonic’in üst seviye micro 4/3 kameralarının en yenisi ve serinin en üstünde olan modeli.

GH6’da 4K120fps 5.7K/60fps gibi çözünürlüklerde ağır çekim özelliği , internal olarak Prores422 ve 422HQ kayıt yapabilen endüstri standardı bir kamera olduğunu söyleyebilirim.

GH6 ‘da yüksek iso’da 13 stop’un üzerinde dinamik aralık sağlaması için Dynamic Range Boost modu geliştirilmiş. Vari-Cam standardında V-log kaydedebilen ilk GH serisi kamera olduğunuda belirtmek gerek.




Kameranın ana özelliklerine bir göz atmak gerekirse.

  • Paralel okumalara sahip 25 MP CMOS sensör

  • Sınırsız kayıt için dahili fan

  • 60p'ye kadar 10-bit 4:2:2'de UHD veya DCI 4K

  • 120 fps'ye kadar 10 bit 4:2:0'da ağır çekim UHD veya DCI 4K

  • 60p'ye kadar 5,7K tam genişlikte yakalama

  • 5.8K Tam sensör 'açık kapı'/30p'ye kadar anamorfik yakalama

  • Tam V-Log/V-Gamut çekimi

  • ProRes 422 ve 422 HQ dahil olmak üzere çeşitli yakalama formatları

  • 1 x CFexpress Tip B, 1 x UHS-II SD yuvası

  • Dual IS 2 lenslerle daha uzun odak uzunluklarında korunan 7,5 EV değerinde stabilizasyon

  • S1H'den eğilebilir ve eklemli ekran

  • Tam boyutlu Tip A HDMI soketi

  • AF-S ile 14 fps, AF-C ile 8 fps çekim (e-deklanşör ile 75 fps)



Sensör





GH6’da tamamen yeni Micro 4/3 25 megapiksel CMOS sensor bir sensör kullanılmış. Sensör okuma hızları oldukça yüksek olduğu için daha yüksek çözünürlüklü video modlarında kenar yumuşatma filtresi olmadığı için daha keskin sonuçlar elde edilebiliyor.


Dynamic Range Boost özelliği isteğe bağlı olarak 60FPS’ye kadar kullanılabilir durumda.


Vurgu yani parlak alan detaylarını ykalamak için V-log ve HLG resim profillerini 1.3stop daha fazla pozlayarak kaydetmek gerekiyor.


Ayrıca gövde içinde sensorden sabitleme özelliği optik sabitleme özelliği olan lenslerle birlikte 7.5stopa kadar DUAL IS2 özelldiği bulunuyor.





Codec


GH6 ‘da Apple Prores 422 HQ ,formatında CF express karta yani Internal olarak Prores kaydedebiliyor olması yüksek yazma hızları gerektirsede, post aşamasında proxy dönüşümü yapmaya gerek kalmadan daha akıcı kurgu yapmanıza olanak sağlıyor.


Geleneksel MOV uzantılı dosyalar için 4.2.2. H.264 ve h.265 formatını ALL-Intra ve LonG GOP olarak 600Mbs altındaki dosyaları SD karta yazabiliyor.


Kameraya ek olarak yüksek çözünürlüklü resim modu ile sensor shifting yaparak 50 ve 100 MP boyutunda fotoğraf çekebiliyorsunuz.




Güncel gürültü azaltma

GH6’da panasonic “2D Nosie Reduction” olarak adlandırdığı renk parazitini bastırma amaçlı yüksek iso grenini azaltan bir özellik geliştirmişti bunu iyileştirerek sahne içindeki hareketi analiz ederek daha az grenli görüntü elde etmeyi başarmış. Buna ise 3D Noise reduction ismini vermiş.




Otomatik odaklama


GH6’nın AF sistemi sahenin bir derinlik haritasını oluşturarak sahnedeki tüm değişimleri analiz ederek çalışan kontrast bazlı geliştirilmiş.


Kamerada İnsan / yüz,göz hayvan, insan/hayvan gibi konuları yapay zeka desteği ile algılayan oldukça gelişmiş ve hızlı çalışan bir af sistemi var.


Bir diğer iyileştirme , eğer Log çekim yapıyorsanız kamera içine display asist için kendi cube uzantılı lut dosyalarınızı yükleyebiliyorsunuz.




Gövde ve Kontroller


GH6’nın gövdesi S1H’dan esinlenmeler taşıyor. GH5’den daha derinlemesine bir fiziksel boyutu aktif fan soğutma nedeni ile birazdaha geniş S1H’daki gibi düğme kilitleme svici eklemiş.

GH6’nın arkasına yerleştirilmiş olan Fan iyileştirmesi gövdenin arkasını soğutan izolasyonlu bir şekilde entegre edilmiş. Yani kameranın içine bu bölmeden toz girmesi mümkün değil.

Fanın temel amacı 4K 60FPS 4.2.2. 10bit ve daha yüksek çözünürlüklerde işlemcinin ve CF express kartın ısısını yayıp gövdeyi serin tutmaya çalılşır.

Menü içinde iki farklı fan modu var biri gövdeyi sürekli serin tutmaya çalışırken diğeri sadece gerektiğinde devreye girecek şekilde çalışıyor.


Yİne gövde üzerinde sağda döndürülebilir mod kadranı ve sol tarafta sürüş modlarının bulunduğu bir döndürülebilir teker bulunuyor. Diğer dndürülebilir tekerler ve joyistick ve AF düğmeleri GH5 neslindeki ile benzer konumdalar.


S1H’da bulunan gövdenin ön sol yanında kırmızı bir kayıt tuşu dikkat çekiyor.


GH6’nın 1.84M noktalı dokunmatik 3” LCD ekranı S1H’daki ekranı döndürüp çevirmedende kullanabileceğiniz mafsallı flip ekran şeklinde ayarlanmış.


EVF tarafında ise 0,76x büyütmeye sahip 3.68m noktalı Oled panel kullanılmış.


Gövde üzerindeki dikkat çekici bir diğer yenilik ise ses ayarlarının olduğu ara yüze direk ulşmanızı sağlayan bir düğme konmuş ve 4 kanal ses kaydını destekliyor.Hot sohe ksımına takacağınız DMW-XLR1 ses modülü ile 48Khz 24 bit ses kaydı yapabilir bu ses verisini aynı zamanda HDMI portunada taşıyabilirsiniz.




GH6 , Lumix S5 ile aynı bataryayı kullanıyor. 16Kwh lık güç üreten bir batarya bu. CIPA testlerine göre 360 kare fotoğraf çekebiliyorsunuz. Eğer CFexpress kart kullanıyorsanız bu veri %10 azalıyor.


9V, 3Amper sağlayabilen PD özellikli bir powerbank’ınız varsa hem ek güç desteği sağlayabilir hemde bataryanızı şarj edebilirsiniz.



Kamera üzerinde mobil cihazlarla bağlanarak kontrol edebileceğiniz kablosuz bağlantı da tabiki standart.





Video

GH6 herkesin beklentisi olacağı üzere kapsamlı video modları ile geliyor. Ayırca bu kayıt modlarını Custom modlarından bağımsız kendi çekim modlarınızı yaratabilmenize olanak sağlamış

Yüksek FPS çekimlerinizi sesli olarak çekebiliyorken. Panasonic sessiz olarak direk slo-mo olarakta kaydetmenize olanak sağlayan farklı çekim modlarını kişiselleştirmeniz için size esneklik bırakmış

GH6 5.7K çözünürlüğünü 17:9 oranında tüm sensörü kullanarak yakalıyor. GH6 da MP4 haricindeki tüm video modları çıkışı 10bit olduğunu belirtelim.


4K 120FPS’ye kadar 4.2.0 , 60FPS’ye kadar ise 4.2.2 çekim yapabiliyor.


Firmware update ile geleceği vadedilen çarpıcı özelliklerden olan USB-C portu üzerinden SSD diskinize doğrudan video kaydı yapabiliyor olacaksınız.


Toparlamak gerekirse günün sonunda GH6 ‘nın geliştirilmiş ve önceki neslinin oldukça üzerine çıkan endüstri standardı video özellikleri ve güçlendirilmiş fotoğraf özellikleri,çok daha kararlı AF sistemi, onu uzunca bir süre adından bahsettirecek gibi duruyor.


25 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page